Episodul 3: The Fainted Bitch


(Din seria Itinerarii spirituale: Bucurestiul de altadata. Carciumile din parcul IOR)

Asa ne placea noua s-o numim, The Fainted Bitch, ca sa ne simtim ca-n clipul lui AC/DC la piesa “You Shook Me All Night Long”, cand ies ei ranga din pub dimineata, cu punga cu fish & fries in mana. In realitate, era una dintre nenumaratele filiale ale traditionalului lant romanesc de restaurante La Cateaua Lesinata, care, departe de a fi fast-food-uri, sunt mai curand un soi de slow-drink-uri. Nu e comuna sau cartier al vreunui oras sa nu aiba Cateaua sa Lesinata, asa dupa cum nu e sat sau mahala sa nu aiba o locatie a lantului concurent, Geamuri Multe. (Despre supranumele conferit carciumii de vizavi de liceul economic 1 nu mai vorbesc, dar initiatii stiu ce inseamna acest sugubatz acronim, PfF.) Terasa mai avea insa si un alt nume, nasa in acest caz fiind Luminita, care, la telefon, in loc de “terasa aia de la coltul parcului”, a inteles “terasa aia de la coltul porcului”, de unde si numele.

The FB era, de asemenea, cea mai nerusinata terasa din parc, intrucat zacea cracita pe doua alei dispuse in forma de U. Mesele erau amplasate direct pe alee, de la intrarea in parc si pana spre aleea mare. Ceea ce era neobisnuit din mai multe puncte de vedere. In primul rand, toata lumea care intra sau iesea din parc era obligata sa se frichine printre mese, or nu nu trebuie sa mai precizez cat de dezagreabil poate fi sa vrei si tu, saracu’, sa duci halba la gura si cand incolo sa te pocneasca peste mana posteriorul matahalos al vreunei mămăi care-si duce acasa nepotelul. In al doilea rand, este inexplicabil cum obtinuse patronul autorizatia de a pune mesele pe alee, practic de a lasa clientii sa bea ca porcii in acelasi loc in care, 10 metri mai incolo, ai fi fost luat pe sus de politie daca ai fi baut si-o bere la 0,33.

Totusi, tagădăul cu pricina a fost scena multor dezbateri intelectuale, pe teme mari, din clasici mai ales nemti (cum ar fi regretatul Hopfen Konig u.v.a.), a fost arena unor confruntari de idei cu care nu s-ar fi rusinat nici Idei in dialog. Imi amintesc in special o seara din primavara lui 2002, extrem de calduroasa, in care tezele si lexemele ne-au dat ghes si nu ne-au lasat sa plecam din carciuma pana dupa 2 noaptea. Cenaclul incepuse la Grasu pe la un 5 dupa-amiaza, dar cand s-a terminat Golden Brau am fost siliti sa plecam in bejenie catre Cateaua Lesinata. Pe masura ce duelul ideilor se ascutea, voinicii paraseau, unul cate unul, arena, Mike de pilda dandu-se batut pe la un 10. In schimb am ramas cu Horică si inca vreo cateva persoane, pe care din motive inexplicabile nu mi le mai amintesc, am pus la cale soarta tarii, am gasit leacul pentru marile boli, am rezolvat problema din Orientul Mijlociu si Nagorno-Karabah, dar, din nefericire, a doua zi dimineata ne-am dat seama ca uitaseram absolut totul.

POZITIV: era mereu la indemana

NEGATIV: inauntru putzea inuman si arata oribil; afara, era prea aproape de strada, iar oamenii cumsecade care intrau in parc se frecau de consumatorii asezati la mese

PERSONALUL: pustoaice si pustani care nu intelegeau actul de cultura savarsit acolo si aveau o atitudine nejustificata de genul “Io muncesc aici, nu ma lua cu Patapievici!”

BAUTURA IDEALA DE CONSUMAT ACOLO: bere Ursus la sticla si nu mai stiu care la halba

CIUDAT: mesele erau puse cu nonsalanta pe alee, ceea ce inseamna ca patronul era cel putin primarul sectorului sau ruda cu Kofi Annan

(va urma: Episodul 4, Debarcaderul)

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Itinerarii spirituale: Bucurestiul de altadata. Carciumile din parcul IOR și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s