Chisinaul a trecut la ora de vara


Ciudat fusul orar – cum poate fi pranzul la New York si in acelasi timp seara la Bucuresti – dar si mai ciudat fusul anuar: cum poate fi 7 aprilie 2009 la Bucuresti si, in acelasi timp, 21 decembrie 1989 la Chisinau… Cu alte cuvinte, „Republica” Moldova a iesit din iarna si a trecut la ora de vara, facand insa mari progrese si privinta anului in care traiesc. Romania este in urma Occidentului cu cel putin 20 de ani, dar Moldova e cu alti cel putin 20 in urma noastra. Daca noi nu putem ajunge inca in 2029 (cat ar fi acum in Occident), macar sa ajunga si Chisinaul in 2009.

Asa ca la Chisinau e revolutie acum; daca va reusi sau nu e alta discutie. Din pacate, comunistii din R. Moldova sunt ca (scuzati-mi comparatia) un rahat vechi care a infundat closetul si nu se da impins pe teava oricat ai traga apa. Maturati mai peste tot din fostul lagar socialist, comunistii au disparut din estul Europei (mai putin cei care s-au imbracat la timp in piei de mioara capitalista, a se vedea carpele noastre kaghebiste), dar se tin cu dintii in tari inventate, cum e Moldova. Ramane de vazut ce vor reusi tinerii romani sa faca impotriva comunistilor… sau daca vor putea. Dar cei care au avut curajul sa iasa in strada zilele astea in Chisinau sunt la fel de curajosi ca si cei care au iesit in Bucuresti, si nu numai, in 1989. Nu sunt nationalist, stiu ca e imposibila unirea, dar curajul neclintit al manifestantilor de la Chisinau, deznadejdea lor in fatza faptului ca nu-i ajuta nimeni, furia lor impotriva regimului medieval m-au impresionat si sper, in secret, intr-o buna zi sa-i scoata cu suturi in gura pe comunisti si sa fie si pentru ei 2009. Sau 2010… sau cat o fi.

Bucuria mi-a fost umbrita doar de prezenta lui Paunescu la Realitatea. Disparuse de la TV la un moment dat, dar a facut ce-a facut, a tras sfori, a dat din coate, a intrat pe sub masa… si iata-l din nou la televizor! Mi-e rusine de romanii care isi risca viata la Chisinau…

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Things that dry me at my spoony și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s