Katyn: masacrarea românilor


M-am uitat la Katyn nu de mult. Sar peste faptul ca stai in tensiune si cu inima-n gat inca din primele secunde ale filmului: te apuca de gat de la bun inceput si te tine asa doua ore, pana la final. Sar si peste unele scapari, cum ar fi personajele care apareau aiurea, nu apucau sa fie dezvoltate, sa-ti pese de ele; le pun pe seama faptului ca filmul ar fi trebuit sa fie mult mai lung, dar la montajul final asta a iesit; se mai intampla si la Hollywood.

Vreau sa spun doua cuvinte insa despre ce m-a revoltat si infuriat mai mult cand am vazut filmul asta senzational. Nu, nu e vorba despre crima inspaimantatoare pe care au comis-o sovieticii; si nici despre nenorocirile pe care le-au facut nazistii, de pilda cand au arestat profesorii de la Universitatea din Krakovia ca pe niste animale; si nici organizarea ireprosabila cu care omorau oameni la Katyn pe banda rulanta (scena impuscarii in cap a ofiterilor polonezi e scoasa parca de pe Discovery, din emisiunea How It’s Made). Dar ce m-a scos din minti cel mai rau este ca noi, romanii, inca nu am putut face asa un film! Pai Katyn e cinema, pane Pintilie, pane Porumboiu! Nu e filmat din mana, pane Puiule; nu are sunet prost, pane Mungiule; nu copiaza retete de la Hollywood aplicate dambovitean, pane Caranfile! Este cinema, asa cum noi nu avem inca.

Wajda a facut Katyn la 80 de ani. Ciulei are 87, Pintilie 77, Cristi Puiu 43, Cristian Mungiu 41, Florin Serban maximum 30… si totusi, nimic! Noi inca nu putem face un film adevarat.

Elita poloneza a fost masacrata la Katyn de sovietici, iar nazistii sunt la fel de vinovati. In schimb, filmul romanesc a fost masacrat de români. Iar asta este o crima si mai grava.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Trei secole de cinema și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s