8 filme despre razboiul atomic si distrugerea civilizatiei (partea I)


Filmele prezentate in continuare au ca element comun descrierea razboiului atomic si a urmarilor acestuia.

Cum lista acestor productii este foarte lunga, am decis sa le filtram in functie de perioada pe care o infatiseaza: nu vom aborda filmele care se petrec exclusiv dupa razboi, in lumea postatomica, in care WW3 serveste mai mult ca pretext (cum ar fi Planeta maimutelor sau A Boy and His Dog) si nici peliculele care arata cum s-a ajuns la grozavie dar se termina exact cand incepe conflagratia (sa zicem Dr. Strangelove sau World War III) si cu atat mai putin cele despre razboiul atomic care insa este evitat in ultima clipa (si cel mai bun exemplu il constituie Wargames).

In schimb, vom aduce in atentia iubitorilor de film productii totale, a caror actiune incepe inainte de razboi, descrie grozavia, apoi continua cu perioada de dupa cataclismul nuclear.

De asemenea, peliculele selectate sunt ordonate in functie de cat de realist si ingrozitor prezinta grozavia atomica si consecintele ei, desi aceasta ordine se suprapune destul de precis si cu scara valorii filmelor in cauza si, poate mai relaxat, cu topul meu pur personal.

.

8. Jericho (serial, SUA, 2006-2007)

Serial facut dupa moda “Hai sa pornim de la o idee misto si s-o batjocorim cu episoade fara legatura cu ea, doar de dragul intinderii cu nesimtire a serialului pana nu mai are audienta si renuntam la el fara sa ne pese de fani”, gen Lost si Nowhere Man. Jake Green (Skeet Ulrich, acest actor atat de putin exploatat) este un taranel din Kansas care se intoarce la el in comuna, numita Jericho (in romana Ierihon – adica ati inteles, nu?), cand deodata rasare o ciuperca atomica la orizont, semn ca lumea s-a dus in destinatia cunoscuta cu satelitul. Rupti de lume, jerichoanii trebuie sa afle ce s-a intamplat si sa incerce sa supravietuiasca.

Tocmai v-am povestit primele 10 minute din episodul 1, de altfel singurele interesante; restul episodului si cele 28 ulterioare sunt complet inutile, simple situatii croite “pe sablon” (baiatul bun, baiatul rau, conflictul etc.); la fel de bine Jericho putea fi un serial despre o comuna din judetul Vaslui izolata de inundatii sau despre statiunea Amara in timpul Revolutiei din ’89.

Abordarea WW3 din punctul de vedere al unor oameni de la tara care habar n-au ce s-a intamplat ar fi fost buna si sugera realism; dar nu le-a reusit, iar audienta scazand continuu, in al doilea sezon au venit cu intrigi rasuflate si teorii conspirationiste care au ingropat definitiv serialul.

CINE PORNESTE RAZBOIUL SI DE CE: Agenti renegati sturlubateci, corporatii malefice nebunatece si grupari paramilitare neastamparate duc lupte interne pentru acapararea puterii in SUA. Drept rezultat al muncii lor neprecupetite, 23 de orase mari din SUA sunt bombardate atomic, iar tara e impartita in USA, ASA si – cum altfel – statul Texas.

CEL MAI IMPRESIONANT MOMENT: Mai mult ca sigur in episodul 30, adica ala care n-a mai fost difuzat; in rest, serialul este atat de plictisitor, incat ca sa-l suport trebuia sa mai dau din cand in cand pe Teleshopping ca sa mai cresc nivelul intelectual.

.

7. Miracle Mile (Steve De Jarnatt, SUA, 1988)

Un oarecare (jucat de Anthony Edwards) primeste din greseala un telefon de la un tip numit Chip si afla ca, in mare secret, razboiul atomic va izbucni peste 50 de minute. Filmul continua in timp aproximativ real, eroul nostru dovedindu-se a fi nu numai curajos si inventiv, dar si extrem de tampit. Astfel, in loc sa fuga de dracii sa-l gaseasca, el incearca in respectivul interval imposibil de scurt sa gaseasca o gagica pe care o agatase mai devreme si sa fuga cu elicopterul in Antarctica, de pe un zgarie-nori. Cam ca si cum ai ochi o pitzipoanca la Motoare, te-ai duce acasa in Berceni, apoi te-ai intoarce s-o gasesti undeva prin centru si-n plus sa ajungi si pe hotelul Intercontinental – toate in 50 de minute la o ora de varf.

Dar ideea filmului nu e deloc rea si de altfel circulase vreme de 10 ani inainte sa fie facuta, iar revista American Film o numise unul dintre cele mai bune scenarii inca nefilmate. Si cand, odata turnata, i-au mai adaugat si muzica semnata Tangerine Dream, a iesit un film neasteptat, neobisnuit, care incepe ca un film de dragoste si sfarseste in cataclism. E drept, scenele cu razboiul nu sunt extraordinare, insa regizorul, specializat mai mult in seriale, a facut si el ce-a putut cu un buget pitic. Neasteptata e si metafora cu diamantele, din final, pe care insa ramane s-o descoperiti singuri.

In final, o interpretare pur personala: Miracle Mile poate fi vazut si ca o rautacioasa metafora a lumii senine a burlacului luand sfarsit, la propriu, in clipa in care burlacul se antureaza in vederea casatoriei. Daca nu ma credeti, fiti atenti la detalii 😉

CINE PORNESTE RAZBOIUL SI DE CE: A fost odata ca niciodata Chip, un baiat simplu din judetul California, care a plecat militar si s-a facut apevist care sterge de praf rachetele intercontinentale Minuteman in siloz. El a fost instruit stiintific sa nu vorbeasca niciodata cu nimeni despre ce face la munca, i s-a interzis prin lege sa comenteze cu cineva si i s-a repetat zilnic ca activitatea sa este strict secreta. Iar cand rusnacii au dat cu bombardeaua, in secunda doi Chip al nostru a rupt telefonul si l-a sunat pe ta-su la tzara sa-i zica sa lase vaca, ca e razboi atomic! Scuze pentru aceasta lunga prezentare, dar de la Chip stim ca nu stim cine a pornit razboiul si din ce motiv.

CEL MAI IMPRESIONANT MOMENT: Dupa inceputul senin, de film de dragoste, brusc afli ca vine sfarsitul lumii! Este o gaselnita care, credeti-ma, functioneaza…

.

6. Testament (Lynne Littman, SUA, 1983)

E prezentat drept unul dintre cele mai triste si impresionante filme despre razboiul atomic. Eu as adauga: da, insa daca n-ai vazut Threads sau Pisma miortvogo celoveka. E mai curand un film cuminte de televiziune, cu bani putini, exploziile nucleare fiind limitate la un tulburator efect special constand intr-o lumina puternica ce invaluie personajele cateva secunde – realizabil azi pe orice telefon mobil mai de Doamne ajuta. Filmul merge insa mai mult pe aspectul psihologic si afectiv, pe destramarea inceata dar inexorabila a familiei si a civilizatiei. Cu toate acestea (sau poate tocmai datorita faptului ca bugetul cuminte a exclus asteptatele scene cu ciuperci atomice si cladiri spulberate de unda de soc), zambetul piere de pe fatza spectatorului harshit in filme cu razboi in clipa in care copiii familiei din film incep sa moara, unul cate unul, din cauza radiatiilor. Nevrandu-se un film spectaculos, cu explozii si cadavre, realismul e mai mult la nivel psihologic si acest aspect salveaza cu adevarat intreprinderea artistica.

De observat ca joaca si Kevin Costner, pe atunci aproape necunoscut, in al doilea său an de actorie. Ulterior el va mai aparea in alte doua filme postapocaliptice, din ce in ce mai proaste: Waterworld si The Postman.

CINE PORNESTE RAZBOIUL SI DE CE: In film se vorbeste despre un atac preventiv al sovieticilor, dar, ca de obicei, nici de data asta nu aflam intreg adevarul.

CEL MAI IMPRESIONANT MOMENT: Ultima baie a baietelului cel mic (Lukas Haas la primul sau rol, la varsta de 7 ani).

.

5. Malevil (Christian de Chalonge, Franta, 1972)

E un film pe care l-am vazut de foarte mult timp, iar cartea (scrisa de Robert Merle) am citit-o de si mai mult. Imi amintesc ca, fiind vorba despre o ecranizare, in plus si frantuzeasca, nu ma asteptam la mare lucru de la film – si totusi pana la urma s-a dovedit peste asteptari.

Sigur, fiind film frantuzesc, refuza spectaculosul, referintele culturale l-ar face mandru si pe Bernard Pivot, iar scenele sunt lungi si statice – sau, altfel spus, nefiind americani, n-au avut bani de show si s-au scuzat ca fac arta!

Hei, mon mec, am glumit; e un film apasator, greu, care iti transmite foarte eficient starea supravietuitorilor razboiului, insistand nu pe spectaculos, cat pe incercarea personajelor de a supravietui lipsurilor si mai ales agresorilor abrutizati. Peisajele postapocaliptice sunt cutremuratoare, iar lipsa explicatiilor referitoare la cauzele razboiului subliniaza absurdul distrugerii. Cat despre doza de realism, voi spune doar atat: daca nici francezii – care nu au bani de efecte speciale si carora le e frica de critici sa faca filme spectaculoase – nu mai sunt realisti, atunci cine sa fie?!

CINE PORNESTE RAZBOIUL SI DE CE: Nu aflam niciodata de ce a izbucnit razboiul sau intre cine si cine. Desigur, explozia atomica [later edit: Animaloo a obiectat ca era altfel de bomba, termobarica; il cred, ca a citit romanul mai recent, si-i multumesc ;)] poate fi atribuita by default… pardon, par défaut, rusilor, dar personajele nu afla niciodata, ca atare autorul nu ne spune, eu tac malc, iar dvs. ramane sa decideti singuri cine a fost pisicherul care a apasat pe buton.

CEL MAI IMPRESIONANT MOMENT: Mi-a ramas in minte aceasta imagine, poate nu intamplator si aproape singura pe care am gasit-o pe net:

Profondement dans le merde atomique

.

Va urma: 8 filme despre razboiul atomic si distrugerea civilizatiei (partea a II-a)

Acest articol a fost publicat în Trei secole de cinema și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la 8 filme despre razboiul atomic si distrugerea civilizatiei (partea I)

  1. Luana zice:

    Foarte, foarte misto scris, si aproape ca imi vine sa ma si uit la filmele povestite – si chiar nu le am cu genul asta, deloc. Astept si partea a doua, aia mai suculenta banuiesc 🙂

  2. Jen zice:

    eu le am cu genul, desi mai mult in literatura decat in film. imi pare bine ca nu sunt singura care crede ca jericho avea o idee buna la baza, dar ca producatorii l-au facut terci… astept cu interes partea a doua.

  3. veutzu zice:

    Multumesc frumos pentru aprecieri. Partea a doua e pe drum si da, e jumatatea mai dura a povestii. Daca am timp, saptamana viitoare o sa fie gata. Faptul ca cineva a citit si i-a placut ma obliga sa termin partea a doua cat mai repede 🙂

  4. pass zice:

    😀 , bine dom’le, imi place abordarea ta…
    De obicei, baietii astia care fac story si scenarii (ma refer la cei buni) pun degetul pe rana, lansand ipoteze ce mai tarziu devin realitati. E adevarat ca idei bune se pierd pe lungul drum al ratingului si al sirului nesfarsit de episoade, drept pentru care, atunci cand nu mai fac audienta cu serialul, scot un lung metraj, asa cum s-a intamplat cu multe filme. Daca lung metrajul are succes(uri) apar inevitabil si partile urmatoare, si tot asa.
    Spor la inspiratie !

  5. Cantemir zice:

    Nu uita de „On the Beach” al lui Stanley Kramer:
    http://www.imdb.com/title/tt0053137/

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.