8 filme pe tema ultimului om ramas pe Pamant


Sunt 8 filme pe aceeasi tema facute intr-un interval de aproape jumatate de secol. Sunt opt pelicule realizate de regizori americani, neozeelandezi, germani, italieni, rusi, argentinieni. Sunt VIII productii de cele mai diferite valori si stiluri, cu regizori si actori celebri sau de-a dreptul fara viitor. Cel putin patru dintre aceste filme au radacinile adanc in povestirea I Am Legend, publicata in 1954 de Richard Matheson. Toate insa au in centru aceeasi idee: ce te-ai face daca brusc ar disparea toti oamenii de pe glob si ai ramane singur pe lume – dar nu ca Hector Malot, ci la propriu, singur pe Terra ca prostu’?

.

8. I AM OMEGA, regia Griff Furst, 2007, SUA

IDEEA: New York. Un virus scapat de capul lui prin lume a omorat majoritatea oamenilor, iar supravietuitorii sufera mutatii instantanee cand sunt infectati (concept devenit stupid inca din anii ‘60). Renchard (Mark Dacascos) e d-ala neinfectatu’ si fuge de mutanti ca Nikita de Savarina. Da, si?

NU E AFIS AL TRUPEI CAMIOANE IN MULTIME. E O FAZA INEXISTENTA DINTR-UN FILM DIN PACATE EXISTENT

NU E AFIS AL TRUPEI CAMIOANE IN MULTIME. E O FAZA INEXISTENTA DINTR-UN FILM DIN PACATE EXISTENT

Casa de filme Asylum, daca nu poate sa faca filme originale, traieste ca o capusa pe spinarea studiourilor mari: de pilda, cand DreamWorks a scos Transformers, Asylum au sarit cu Transmorphers, profitand de reclama grea platita de DreamWorks pentru filmul sau; iar cand Columbia Pictures a aruncat pe masa The Da Vinci Code, Asylum s-au simtit inspirati sa dea la tot cartierul The Da Vinci Treasure. Asa si cu I Am Omega, care este un monstru conceput cand I Am Legend venit muci de la carciuma a necinstit intr-o noapte Omega Man. Si daca tot au furat filmul cu totul, nu l-au mai trecut nici pe Matheson pe generic, in ciuda evidentzei.

CE NEBUNIE FACE EROUL ACUM CA E SINGUR IN LUME: Singur pe mapamond, isi permite sa ia cina imbracat in costum Armani (desi personal cred ca era Arnami sau poate Armami). Slabutz? Pai filmul cum credeti ca e?

.

7. OMEGA MAN, regia Boris Sagal, 1971, SUA

IDEEA: 1975 – razboiul biologic dintre China si URSS duce la exterminarea omenirii. 1977 – dintre cei ramasi, majoritatea sunt fotofobici, isterici si sonati; numai foarte putini mai sunt normali. Colonelul Robert Neville (Charlton Heston), chipurile normal, lucreaza la un vaccin impotriva agentului biologic ucigas si incearca sa extermine sonatii, crezand ca el e baiatul bun. Parerea sa insa se schimba radical in fatza unui argument sub forma de sulitza de-un metru jumate care-i zboara-n piept…

DURUL E DUR SI SINGUR PE GLOB

CEL MAI DUR DIN LUME. CEL PUTIN IN CONDITIILE DEMOGRAFICE DATE

Probabil ca in anii ’60 inca mai era romantic si interesant ca eroul principal sa conduca decapotabila cu gesturi largi dar ferme si sa traga brusc din mers, ca intr-o hachitza de moment, cu mitraliul intr-o silueta dintr-o cladire. Insa odata cu trecerea timpului atitudinea in cauza a devenit tot mai ridicola, iar figura patratoasa a lui Heston (actorul meu preferat in copilarie) nu salveaza personajul de gesturi percepute azi drept usor gay. Cat despre Richard Matheson (trecut pe generic pentru roman), acesta a declarat ca filmul este atat de diferit de scrierea sa, incat il doare-n cot de cum a iesit. Si avea si dreptate: scenele de lupta sunt extrem de proaste, iar greselile de continuitate si logica sunt mai enervante chiar si decat baietii rai, care si-au pierdut aura vampiroida si sunt doar niste caraghiosi cu sutane si ochelari de soare a la Gina Patrichi.

CE NEBUNIE FACE EROUL ACUM CA E SINGUR IN LUME: Neville, in fond un apevist, isi pune singur la cinema, numai pentru el in toata sala, filmul Woodstock, cu hipioti, drogati si muzica rock. Pasamite rocker convins, poate in fine sa vada subversivul film fara sa-si strice dosarul!

.

6. I AM LEGEND, regia Francis Lawrence, 2007, SUA

IDEEA: Pornind tot de la romanul lui Matheson, filmul sustine ca in 2009 s-a descoperit vaccinul anticancer, care insa ca un bonus a ucis si 90% dintre oamenii de pe Pamant. New York, dupa trei ani: Robert Neville (Will Smith) este unul dintre cei 0,2% supravietuitori normali, in vreme ce restul de 9,8% s-au transformat in bestii fotofobe. Mai tot filmul Smith face niste fetze din Independence Day si Men In Black 2, dupa care moare stupid si se termina filmul.

MUTRA ASTA O FACEA SI-N BAD BOYS

ZI TU DACA MUTRA ASTA N-O FACEA SI-N BAD BOYS

I Am Legend incepe foarte promitator, mai ales daca n-ai vazut celelalte enshpe variante si ideea iti pare de senzatie. Iar daca ai vazut si alte variante, aici macar apreciezi ca, in fine, s-a utilizat un binemeritat buget mai trupesh. La un moment dat insa se vede ca producatorii hrapareti de la Hollywood au pus piciorul in prag si i-au impus regizorului sa termine cu prostiile de scene care dau de gandit spectatorului, drept pentru care, pe masura ce se apropie de final, filmul devine tot mai plictisitor si mai ales inutil. Excelenta idee originala a povestii – ca omul normal ajunge o legenda, o ciudatenie, in ochii celor afectati de maladie, care devin la randul lor “normali” – este batjocorita copios aici, in acest fel si filmul sfarsind complet lipsit de sens.

Poate mai interesant decat filmul in sine este ca I Am Legend a fost la un pas de a fi regizat de Ridley Scott cu Arnold Schwarzenegger in rolul principal, apoi de Rob Bowman cu Nicolas Cage, in fine de Michael Bay cu acelasi Will Smith. Personal visez la o varianta semnata Tarantino, iar pe Neville sa-l joace Thomas Kretschmann, dar toti avem micile noastre drame, nu?

CE NEBUNIE FACE EROUL ACUM CA E SINGUR IN LUME: Joaca golf de pe aripa unui avion SR-71 Blackbird asezat pe un portavion in portul New York.

.

5. THE LAST MAN ON EARTH, regia Ubaldo Ragona, 1964, Italia

IDEEA: O maladie misterioasa transforma oamenii in vampiri. Cei netransformati sunt si ei la un pas, dar un ser miraculos ii tine inca oameni. 1968 – Robert Morgan e imun la vampirizare, iar vampirii si oamenii infectati il privesc ca pe un monstru care le omoara semenii. Sincer n-am priceput de ce si oamenii voiau sa-l matraseasca, dar ma consolez ca asta e o nelamurire cu care a ramas si scenaristul.

Daca sunt ultimul om pe lume, A CUI NAIBA E MANA ASTA?!

Daca sunt ultimul om pe lume, A CUI NAIBA E MANA ASTA?!

Genialul Vincent Price detine rolul principal, pentru ca numai veteranul gothic-ului mai putea interpreta rolul ultimului om… fara sa para ca a jucat in film pentru ca a pierdut un pariu la betzie si niste oameni rai l-au silit sa accepte rolul! E foarte greu de ales doar un singur motiv pentru care filmul este jenant: voice off-urile lui Price, parerea cras eronata a regizorului despre ce inseamna groaza, flashback-urile prost scrise si jucate etc. (De altfel, insusi scenaristul Matheson si regizorul Salkow, de rusine, au cerut sa apara pe generic sub pseudonim, iar producatorii englezi au renuntat la film si l-au pasat unor smecherasi americani care l-au turnat ieftin in Italia). Neasteptat de dur insa pentru anii ’60, filmul a capatat un oarecare statut de cult, poate si unde era prima ecranizare a povestirii lui Matheson. Ca o bila alba, filmul respecta ideea cartii mai mult decat toate celelalte variante. Daca in filmul I Am Legend ultimul om e legenda pentru ca salveaza omenirea (ceea ce e banal), aici ultimul om neinfectat este o ciudatenie care sperie atat vampirii (deveniti “normali”), cat si oamenii infectati, si de aici legenda.

CE NEBUNIE FACE EROUL ACUM CA E SINGUR IN LUME: Morgan isi face de cap in mall si pleaca fericit cu rezerva de usturoi pe 6 luni a muncipiului New York!

.

4. WHERE HAVE ALL THE PEOPLE GONE?, regia John Llewellyn Moxey, 1974, SUA

IDEEA: Maladie nu, dar niste flashuri solare misterioase transforma oamenii in praf, mai putin pe cei care nu au fost expusi sau nu au o anumita gena (n-am reusit sa ma lamuresc, iar scenaristii inca s-or mai parui si azi pe tema: Deci, ramane gena?). Ce fac dup-aia are prea putina legatura cu tema.

where-have-all

PETER GRAVES FACAND CEVA.

Eruptiile solare upgradeaza oamenii intr-un praf albicios, mai putin pe Steven Anders (Peter Graves) si doua rude, care haladuiau intr-o pestera. De ce au scapat? Din cauza pesterii? Din cauza unei misterioase gene? Ei traverseaza orasele pustii in incercarea de a vedea daca sotia lui Anders a scapat cu viata. Pe drum sunt atacati de caini turbati, apoi de supravietuitori nesimtiti care le umfla masina… Cee? V-ati plictisit? Da, si noi la fel. Si e pacat, pentru ca filmul incepuse bine, avea aerul acela de film despre o catastrofa, avea momente de groaza reala, iar cainii sunt destul de sinistri incat ulterior pana si Patrocle din Dumbrava minunata sa para o bestie sangeroasa… Pacat insa ca dupa vreo jumatate de ora se transforma intr-un film la fel de SF ca si Tanar si nelinistit si la fel de apropiat de ideea de zombie si supravietuire cum e Bambi. Ca si Night of the Comet, formal nu are legatura cu povestirea lui Matheson sau ale celorlalti doi autori.

CE NEBUNII FAC EROII ACUM CA SUNT SINGURI IN LUME: Isi pun benzina si-si iau si o canistra pentru acasa – totul absolut gratis, fiind ramasi singuri in statul Montana. Prea banal? Avand in vedere ca incepuse ca un horror promitator, dar destul de rapid s-a transformat intr-un film de familie, faptul ca n-au platit benzina deja ii face nebunateci zapaciti.

.

3. NIGHT OF THE COMET, regia Thom Eberhardt, 1984, SUA

IDEEA: Trecerea Terrei prin coada unei comete transforma domnii, doamnele si restul lumii intr-un praf, de data asta rosiatic. Cei neexpusi scapa basma curata, cei doar partial expusi devin zombie, in vreme ce unor oameni de stiinta semipartial expusi li se nazare sa faca un ser-minune din sangele neexpusilor. Eroina noastra, Regina (Catherine Mary Stewart), o fata simpla din Los Angeles, e urmarita si de zombie, si de savanti, dar ii pasa prea putin, intrucat e fericita ca o poate arde la shopping moca pana la adanci batraneti.

ACEASTA LARA MOFT A ANILOR '80

ACEASTA LARA MOFT A ANILOR '80

La vremea respectiva, Catherine Mary Stewart a fost pentru putin timp un soi de Angelina Jolie, vag mai vacutza si clar mai prostanaca. Dar noi o gaseam bestiala, iar cu un Uzi in mana rula clar. Nu sunt sigur daca in Occident a fost un film-cult, dar in Romania imediat de dupa revolutie a avut un impact extraordinar. Sigur, e un fel de comedie cu zombie de serie B, cu glumitze, rinichi pe tavan, masini straine si savanti malefici, dar si-a facut treaba. Ca si Where Have All the People Gone?, pare un scenariu original, fara legatura cu operele lui Matheson, Harrison sau Christopher.

CE NEBUNII FAC EROII ACUM CA SUNT SINGURI IN LUME: Fetele se plimba cu masina de politie, trag cu Uzi-uri si isi aleg ce haine si farduri din mall vrea muschii lor – totul pe subtila melodie “Girls Just Want to Have Fun”.

.

2. THE QUIET EARTH, regia Geoff Murphy, 1985, Noua Zeelanda

IDEEA: Un experiment stiintific tembel provoaca modificarea constantelor fundamentale ale Universului, printre cochetele efecte secundare numarandu-se si disparitia a cel putin 99,99% dintre oamenii din lume. Zac Hobson (Bruno Lawrence), un om de stiinta implicat in proiect, ramane singur pe lume in Auckland si ca atare o ia pe ulei din ce in ce mai rau. Flash-urile din film, asemanatoare celor din Leere Welt si pana la un punct Where Have All the People Gone?, sunt realmente sinistre. Cand apar alti doi supravietuitori, impreuna vor reusi sa inteleaga motivul surprinzator pentru care au supravietuit si cum sa repare situatia.

TERRA CALMA SAU PAMANTUL CU QUIE?...

"SCRIEM ZI DE ZI PE FOAIE / VIATA-N GALAXIE SE BAZEAZA PE QUIET"...

E singurul film din serie in care nu exista supravietuitori zombizati, vampirizati sau orice alt fel de zati, iar eroul principal lupta doar cu stiinta si natura; asta poate si unde se bazeaza pe alta carte, romanul omonim al scriitorului Craig Harrison. In acelasi timp, se apropie putin de ideea de poezie si, spre deosebire de majoritatea celorlalte, are o dimensiune spirituala. Mult deasupra celorlalte filme, inclusiv a celui de pe locul 1 ca montare si respiratie, nu are insa farmecul si profunzimea acestuia. Sau, altfel spus, The Quiet Earth si Leere Welt sunt sfertul academic – singurele doua filme de calitate dintre toate opt.

CE NEBUNIE FACE EROUL ACUM CA E SINGUR IN LUME: Se plimba prin orasul pustiu cu un utilaj greu distrugand cladiri mai mici, statii de benzina, masini. Merge singur cu locomotiva pe unde vrea el. Umbla pe strada in furou…

.

1. LEERE WELT, regia Wolfgang Panzer, 1987, Republica Federala Germania

IDEEA: O maladie misterioasa izbucnita in India ucide toti adultii de pe glob printr-o inoportuna zbarcire instantanee. O mana de adolescenti supravietuitori bananaie fara rost prin ordonatele orase germane, acum golite de oameni, dar in care aparatura, computerele, masinaria de distribuit scrisori inca functioneaza. Sunt insa eroii nostri feriti de “ciuma din Calcutta”?…

SINGURA IMAGINE DIN FILM, INTR-UN GHID TV NEMTESC

GHID TV NEMTESC. POZA NU PARE, DAR E DIN FILM

Tom dintr-a opta prezinta urmatoarele caracteristici: locuieste cu bunicii, este tocilar ochelarist si i-au inviat hormonii dupa colega lui de clasa, Helen, la care are tot atatea sanse cat ar avea si Vali Vijelie sa fie cap de afis la B’estfest. Intr-o zi insa, bunicii sai se duc intr-o lume mai buna, fara sa-l anunte in prealabil. Tom se duce pana pe hol sa zbiere, dar vede ca de asemenea toti vecinii se smochinisera prematur si, ce s-o mai lungim, erau toti morti, ca de altfel toata lumea din lume – mai putin copiii. Nauc, se flendure prin oras fara sa-i treaca prin cap o secunda ca orasul era acum al lui in intregime, ca putea da iama-prashca in caramele si amandine! In plus, are si niste viziuni macabre, ca niste flashbanguri, care-l sperie de-l gasesc toti dracii. Cand insa da de Helen si de prietena ei Kiki, ascunse intr-un mall, brusc se indreapta de spate, are o erectie demna de o cauza mai buna, miopia i se resoarbe: e nu numai singur cu Helen, dar chiar singur cu Helen si cu inca o gagica!

– Tom, mai tii minte cand ti-am zis ca nu m-as uita la tine nici dac-ai fi ultimul om de pe Pamant? il intreaba Helen.

– Jawohl!, raspunde el cu un nod in gat.

– Ei bine, nu stiai despre mine asta, dar sunt genul care se tine de cuvant!

Cei trei pornesc in cautarea altor supravietuitori, in vreme ce intre ei se infiripa o dunga amoroasa. Zic dunga pentru ca triunghi amoros nu pot spune, fetele fiind indiferente la farmecele pubescente ale lui Tom. La un moment dat vine ziua de nastere a lui Kiki, fetele se mai imprietenesc cu Tom… dar brusc o gasesc pe Kiki smochinita – intrucat implinise varsta la care misterioasa boala era mortala…

Desi este un film nemtesc de televiziune si nu are nici macar bugetul lui The Last Man on Earth, Leere Welt este plin de poezie, asa cum nu este nici unul dintre filmele americane pe aceeasi tema, si-si permite si luxul unor metafore remarcabile. De remarcat in special scena cu statia de sortare a scrisorilor, care inca distribuia plicuri catre populatia acum disparuta. In acelasi timp atmosfera, in mod neasteptat, este de-a dreptul sinistra, incordata, mai eficienta decat in multe filme autodeclarate horror. De observat si ca nu se inspira din I Am Legend, ci din romanul Empty World al britanicului John Christopher.

CE NEBUNIE FACE EROUL ACUM CA E SINGUR IN LUME: Leere Welt este un film imposibil de gasit. Eu l-am vazut in urma cu vreo 15 ani si, sincer, nu-mi mai aduc aminte absolut totul, ci mai mult scene si franturi. Asa ca in lipsa de altceva, as vota cu tocilarul clasei arzand-o in mall cu cele mai cool frauleine din scoala.

.

0. Moartea domnului Lazarescu, regia Cristi Puiu, 2005, Romania

IDEEA: Cand medicii romani intra in tura, o maladie misterioasa izbucneste si  rezultatul logic e ca omenirea se trezeste exterminata rapid. Singurul supravietuitor, dl Lazarescu…

.

Glumeam! :))

Acest articol a fost publicat în Trei secole de cinema și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la 8 filme pe tema ultimului om ramas pe Pamant

  1. liana zice:

    intersante studiile tale comparative asupra – din pacate industriei – cinematografice:) cum ai remarcat, prea putina arta, si uite, de exemplu, ce subiecte generoase pentru speculatii ca ultimul om pe planeta, sau lovemaking unde nu-i firbe oala:)

  2. veutzu zice:

    Aferim! :)) Da’ n-avea si prietenul tau Adams ceva cu ultimul om? 😕
    Si aia cu oala merita un articol separat. Coming soon, tananaaa

  3. liana zice:

    avea, avea, da fiind la el totul bazat pe teoria improbabilitatii, ultimul om se dovedeste a fi doi, in fine, e mai complex decat la holiud, nu se elucideaza la o bere. ia uite, tocmai acu imi trece prin cap urmatoarea idee de scenariu pornind de la recenzia ta: singur pe lumea ailalta. ar fi o premiera absoluta.

  4. liana zice:

    scuze, tresa continui: vine apocalipsa. vine jesus sau buda sau extraterestrii, in fine, si ii invi pe invie toti aia de-au murit. in afara de..suspans..unul singur. ramas cuc pe lumea ailalta. atunci sa ii vad, si pe personaj, si pe scenaristi.

  5. veutzu zice:

    Moaaaa… E de senzatie :)))) Sa ne gandim si la un titlu: Prostul lumii de dincolo, Ciuca Batailor din vesnicele plaiuri ale vanatorii, Papagalul din Paradis…
    Dar da, ideea trebe clar dezvoltata. 😕

  6. Anonim zice:

    sorry,acui bleadi e mìna aceasta?????????????

  7. AM zice:

    buna ziua! caut un film, poate ma puteti ajuta. Va scriu scenariul, cat imi amintesc:
    o familie din mama, tata si copil traiesc intr.un buncar acoperit. La suprafata sunt vanati. intre timp mama pleaca in intuneric pt ca nu mai suporta sa traiasca asa si ramane tatal si fetita. Spre sfarsit arata cum tatal iese si se vad vanatorii care sunt militari sau in fine oameni normali si ca aceasta familie ar fi o familie bolnava sau genetic schimbata.
    Cred ca are mai mult de 5 ani filmul. As dori sa.l revad dar nu.mi amintesc cum se numeste….” others” sau ceva de genul.
    Va rog daca ma puteti ajuta eu stiu poate scenariul va suna cunoscut.Multumesc anticipat!

  8. veutzu zice:

    poate fi asta? https://www.imdb.com/title/tt2131532/reference
    mai era unul de limba spaniola asemanator, trebuie sa-i caut titlul. sau era in engleza?

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.