Episodul 6: La Tramvai


(Din seria Itinerarii spirituale: Bucurestiul de altadata. Carciumile din parcul IOR)

In acest episod al peregrinarilor edilico-etilice prin trecutul parcului IOR vom vizita cu ochii mintii un alt locas imbibat. Imbibat de istorie, bineinteles, mustind de nostalgie si ametit de neantul in care s-a prabusit, odata cu acoperisul, in octombrie 2007. “La Tramvai” se chema La Tramvai pentru ca beai la tramvai. La propriu. Restaurantul era cladit in jurul unui vagon de tramvai pus in parc, pe iarba; legenda nu spune daca acesta ajunsese acolo adus de un intreprinzator nazdravan sau pur si simplu de un vatman muci. (O alta varianta ar fi ca parcul IOR s-a vrut de la bun inceput un soi de asezamant cultural, mai precis un muzeu in aer liber al transportului: avion a existat in parc multi ani, vapor exista (2 buc.), de ce n-ar fi fost si un tramvai?! Mai lipseau metroul, o sfarleaza cu fofeaza si un funicular, dar probabil erau deja prea mult.)

Cert este ca La Tramvai, intr-o vreme, era o terasa acceptabila, desi frecventata si de fauna de cartier si prinsa intr-un cleste reprezentat intr-o parte de fumul gratarului si in cealalta parte de spatiul cu leagane in care se zbenguiau si urlau copiii consumatorilor. Pe mine personal nu m-au deranjat niciodata copiii, dar e drept ca la inceput mi se parea ciudat sa se uite tzancii la mine-n gura cum cardesc. Dupa o vreme insa, probabil micii strengari s-au obisnuit sa vada oameni carandu-si ficatul in carca, privind chioras sau iesind de la terasa in moonwalk desi ei nu stiau sa danseze nici macar bluz.

La Tramvai mergeam, de obicei, cu Adica si Roxanitza. Era terasa din parc situata cel mai aproape de casele noastre, mai ales de unde stateam eu la epoca respectiva. Probabil si din acest motiv ne permiteam sa adastam mai mult intru discutii despre The Cult, trupa noastra preferata dar nu foarte apreciata de majoritatea cunoscutilor; si, bineinteles, nu numai despre asta.

In jurul vagonului de tramvai restauranul crescuse ca scoica in jurul perlei. Stiu, se vede c-am lipsit de la biologie intr-a cincea, dar mi-a placut ideea, si-n fond cine spune ca acolo nu era de fapt o terasa peste care a dat navala un 27 condus de un manipulant ranga?! In tot cazul, carciuma crescuse monstruos peste vagon, pana cand acesta ajunsese un fel de depozit din tabla astupat de anexele ulterioare si din care se serveau mici si cardeala. Acesta este probabil si motivul pentru care comisia urbanistica a capitalei, indignata de sacrilegiul cultural comis, a luat decizia dureroasa de a starpi localul care-si pierduse farmecul cultural-transportator in comun de la inceput. Sau, ma rog, Negoita (pe care l-am votat atat de convins dar care ulterior mi-a varat cutitul in spate ca Manea Grosu si Artagosu lui Toma Alimos) a anihilat terasele din parc pentru vreun motiv meschin din care de altfel si-a si pierdut votul meu si al tuturor consumatorilor din cele foste 10 terase din parc. In fine, indiferent de mobilul deciziei, cert e ca din toamna lui 2007 n-a mai fost permis accesul cu tramvaie in parc.

Bogdan Popescu patron La Tramvai 5 oct 07

O poza trista: Bogdan Popescu, patronul terasei, la 5 oct. '07, in plina demolare

POZITIV: atmosfera, apropierea de casa mea

NEGATIV: de la o vreme preturile se nesimtisera; uneori fumul de la mici

PERSONALUL: eterna problema: asteptatul comenzii pana-ti sareau nervii

BAUTURA IDEALA DE CONSUMAT ACOLO: Bergenbier sau Ursus la halba, Stella la sticla

CIUDAT: leaganele pentru copii, imediat langa mesele consumatorilor. Ciudata nu era insa alaturarea in sine, cat ca a existat cineva care s-a gandit sa le dea copiilor un frumos exemplu!

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Itinerarii spirituale: Bucurestiul de altadata. Carciumile din parcul IOR și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.